Με τον όρο δίαιτα δεν εννοούμε αδυνάτισμα. Ο όρος δίαιτα σημαίνει αυτό που ο άνθρωπος καταναλώνει ως τροφή καθημερινά. Στην καθομιλουμένη όμως έχει επικράτησε ο όρος δίαιτα σαν μια διατροφή που χρησιμοποιούμε για αδυνάτισμα και άλλους θεραπευτικούς σκοπούς.

Μέσω της δίαιτας ο άνθρωπος προσλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες αλλά και τα στοιχεία που χρειάζονται για την ιστική του ακεραιότητα.
Με την ισορροπημένη διατροφή ο άνθρωπος μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές και ιστικές του ανάγκες και να έχει έναν ομαλό μεταβολισμό δηλαδή μια ισορροπία στην κατασκευή και στην καταστροφή των ιστών του οργανισμού.

Μεταβολές στους διατροφικούς παράγοντες, τροποποιούν την δίαιτα του ανθρώπου και τον μεταβολισμό του, με αποτέλεσμα μια διαφορετική δράση στον μεταβολισμό. Με την διαφορετική αυτή δράση στον μεταβολισμό προκαλούμε την μεταβολή κάποιων λειτουργιών προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση με διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Αυτή η τροποποίηση των μεταβολικών λειτουργιών που μπορούμε να προκαλέσουμε στον ανθρώπινο οργανισμό μας επιτρέπει να έχουμε και θεραπευτικές δράσεις μέσω της διατροφής. Ο τομέας αυτός στην διαιτολογία ονομάζεται, διαιτοθεραπεία.

Οι τροποποιητικές δίαιτες με τον συνδυασμό της ιατρικής, της βιολογίας και της σύγχρονη επιστήμη της διατροφής έχουν μια ευρεία γκάμα δράσης με θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τομείς της ιατρικής με θεραπευτική δράση της διατροφής είναι, η βαριατρική (παχυσαρκία), καρδιολογία, γαστρεντερολογία, γυναικολογία, αγγειολογία, ογκολογία κα.