Η κλασική κετογονική δίαιτα θεράπευσε την επιληψία

Η κλασική κετογονική δίαιτα ή διατροφή (CKD) σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της επιληψίας από τον Dr. Russell Wilder  στην κλινική Mayo (Mayo Clinic) το 1923. Όπως συνήθως περιγράφεται στην επιστημονική βιβλιογραφία, η συνταγή της κλασικής κετογονικής δίαιτας ακολουθεί είτε ένα 4:1 ή 3:1 αναλογία λίπους προς πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Στο χρυσό πρότυπο 4:1, το 90% των θερμίδων προέρχεται από λίπος, 6% από πρωτεΐνες και μόνο 4% από πηγές υδατανθράκων.

Η κλασική κετογονική δίαιτα είναι ένα ατομικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα διατροφής.  Είναι μια δίαιτα με χαρακτηριστικά δομημένα γεύματα, που απαιτεί ζύγισμα γραμμαρίων των συστατικών της . Σχεδιάζονται συγκεκριμένα γευμάτα για να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια για την κάλυψη της κατάλληλης ανάπτυξης.

Οι αναλογίες της διατροφής (4:1 ή 3:1) μπορεί να προσαρμοστούν με βάση την έκβαση. Αυξάνεται για περισσότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα ή μειώνεται για βελτιωμένη ανοχή.

Η αλήθεια για το αδυνάτισμα

Αυτή η δίαιτα σχεδιάστηκε για βρέφη που έπασχαν από επιληψία και κακώς η βιομηχανία της δίαιτας την έμπλεξε με το αδυνάτισμα και τρόπο ζωής στην διατροφή. Είναι μια θεραπευτική δίαιτα ειδικού σκοπού.

Φέρνοντας λίγο την ιστορία από την γέννηση της θα γίνει πιο κατανοητό. Αρχικά λοιπόν είδαν ότι βρέφη σε επιληψία παρουσίαζαν μια βελτιστοποίηση μειώνοντας τα ποσά υδατάνθρακα στον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων. Η πρώτη κίνηση λοιπόν ήταν να βρεθούν τα ποσά του υδατάνθρακα που θα θεράπευαν την επιληψία. Τελικά βρέθηκε ότι τα ποσά έπρεπε να είναι πάρα πολύ χαμηλά. Ακολούθως τα βρέφη έχαναν αρκετό βάρος και έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να βρεθεί κάποια λύση και να αντιμετωπίσουν αυτήν την μείωση βάρους ώστε να έχουν κάποια ανάπτυξη.
Εξαιτίας της ανωριμότητας των νεφρών τα ποσά των πρωτεϊνών που μπορούσαν να δοθούν ήταν δεδομένα και σχετιζόντουσαν με το σωματικό βάρος τους.
Η λύση ήρθε από το λίπος ως την μόνη ευκαιρία να συνεχιστεί η μείωση των υδατανθράκων χωρίς μείωση βάρους. Παρατήρησαν λοιπόν ότι όσο αυξανόντουσαν τα ποσά των λιπαρών τόσο περισσότερο βελτιώνονταν η επιληψία, τόσο περισσότερο αυξανόταν η κέτωση, η μείωση βάρους σταθεροποιήθηκε και η ανάπτυξη βελτιώθηκε. Αυτό γινόταν γιατί το σώμα κατανάλωνε το λίπος της τροφής και όχι το σωματικό λίπος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά αναπτύχθηκαν.

Αυτός είναι ο λόγος πού δεν κάνει για την παχυσαρκία. Γιατί στην παχυσαρκία το πρόβλημα δεν είναι το λίπος της τροφής αλλά το δικό μας.
Επίσης μια αιτία που έμπλεξαν την κλασική κετογονική δίαιτα με την παχυσαρκία ήταν οι αθλητές και οι bodybuilders οι οποίοι περνούν κάποια πεντάωρα ή και περισσότερο στα γυμναστήρια κάθε ημέρα και η δίαιτα αυτή τους βοήθησε αφού μπορούσαν να αναπτύξουν τους μύες τους.

Πόσο όμως μπορεί να είναι υγιεινή μια τέτοια δίαιτα για τον σύγχρονο μέσω άνθρωπο εκ βιομηχανοποιημένης κοινωνίας που ο χρόνος για άθληση και σωματική δραστηριότητα έχει μειωθεί στην καθημερινή βασική δραστηριότητα;

Για να μην σας αφήνω σε απογοήτευση ΝΑΙ η κετογονική δίαιτα κάνει για αδυνάτισμα αλλά δεν είναι η κλασική κετογονική δίαιτα. Οι κετογονική δίαιτα για αδυνάτισμα είναι ιατρικά πρωτόκολλα και είναι οι ΚΕΤΟ ΝΗΣΤΕΙΑΚΕΣ δίαιτες που γίνονται μόνο με σοβαρή ιατρική παρακολούθηση.

Γενικά, η κλασική κετογονική δίαιτα ή διατροφή (CKD) προορίζεται για βρέφη, μικρά παιδιά και για εκείνα που λαμβάνουν εντερική σίτιση λόγω ασθενειών.  Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες τείνουν να αποδίδουν καλά στην τροποποιημένη διατροφή Atkins (MAD) ή στη χαμηλού γλυκαιμικού δέικτη θεραπεία (LGIT), καθώς παρέχουν μεγαλύτερη διατροφική ευελιξία και ποικιλία.

Υπάρχει κετογονική δίαιτα κατάλληλη για αδυνάτισμα

Από την στιγμή που η κετογονική δίαιτα έχει ως βασική άξονα λειτουργίας την παραγωγή κετονών, βρισκόμαστε στον πραγματικό μηχανισμό επίλυσης της παχυσαρκίας.

Η κέτωση προέρχεται από την μείωση υδατάνθρακα και όχι από την αύξηση των λιπαρών και των πρωτεϊνών. Το λάθος δεν είναι ότι η κετογόνικη δίαιτα δεν αδυνατίζει, το λάθος είναι ότι η κλασική κετογονική δίαιτα κάνει για αδυνατισμα στον μέσω φυσιολογικό άνθρωπο. Αυτό γιατί η ποσότητα των λιπαρών είναι τεράστια και η κατάσταση των αγγείων και της καρδιάς ενος ενήλικα δεν είναι η ιδια με αυτή ενός βρέφους ή παιδιού.

Για να μην σας αφήνω σε απογοήτευση, ΝΑΙ, υπάρχουν κετογονικές δίαιτες που κάνουν για το αδυνάτισμα και μάλιστα θα έλεγα ως το απόλυτο διατροφικό εργαλείο επίλυσης της παχυσαρκίας. Οι κετογονικές δίαιτες για το αδυνάτισμα είναι ιατρικά πρωτόκολλα και είναι οι ΚΕΤΟ ΝΗΣΤΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ που γίνονται μόνο με σοβαρή ιατρική παρακολούθηση.