Στοχεύετε το ιδανικό βάρος για ομορφιά, υγεία, μακροζωία

Η σύγχρονη διαιτολόγια βασίστηκε στον δείκτη ΒΜΙ ή δείκτη μάζας σώματος. Με βάση το ΒΜΙ χωρίζουμε σε κατηγορίες τις διαταραχές βάρους. Κεντρικός άξονας αυτού του δείκτη είναι το ιδανικό βάρος και η απόκλιση του από αυτό. Η κλινική του σημασία είναι, ότι οποιοιδήποτε παρέκκλιση βάρους είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, από το ιδανικό βάρος, συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος  (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
Ο BMI ή  Δείκτης Μάζας Σώματος θεωρείτε ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την μέτρηση της παχυσαρκίας ανδρών και γυναικών.

Βρείτε το δικό σας BMI

Your BMI is

BMI ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥ
<18 ΕΛΕΙΠΟΒΑΡΕΣ
18 – 25 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ
25 – 30 ΥΠΕΡΒΑΡΟ
30 – 35 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
35 – 40 ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
40> ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Διατροφή για αδυνάτισμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

Το αδυνάτισμα είναι η διαδικασία μείωσης βάρους. Το σημαντικό είναι αυτή η μείωση βάρους να ανταποκρίνεται και σε μείωση λίπους. Αυτό, δεν θα πρέπει να το θεωρείτε αυτονόητο. Μόνο αν αλλάξουμε την σύσταση σώματος, θα απαλλαγούμε οριστικά από τη παχυσαρκία.

Η επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσουμε στο αδυνάτισμα είναι καθοριστικό βήμα για να αδυνατίσουμε μια για πάντα. Υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας, όπως οι αδρανής δίαιτες συντήρησης, δίαιτες με μεταβολική δράση στο αδυνάτισμα και άλλες που είναι απλοί μύθοι.

Η εφαρμογή της δίαιτας είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην πορεία του αδυνατίσματος. Πρακτικά εφαρμογή είναι η απάντηση του οργανισμού μας σε μια δράση κάποιας δίαιτας. Δηλαδή πως ο οργανισμός αντιδρά και συνεργάζεται με αυτή την δίαιτα στην δράση της για να πετύχει το αποτέλεσμα. Επειδή όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι η απάντηση από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει και δεν σημαίνει ότι μια δίαιτα που έχει κάποια αποτελέσματα σε κάποιον, κάνει και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σε εμάς.
Τα πάντα λοιπόν είναι στα χέρια του Ιατρού – Διαιτολόγου. Η επιλογή και η γνώση της τεχνικής, η αναγνώριση της βιολογικής απάντησης και τέλος η μεταβολική πορεία του αδυνατίσματος.

Διατροφή για συντήρηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Μετά την απώλεια των κιλών και φτάνοντας στο στόχο μας, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η συντήρηση ή διατήρηση του νέου βάρους μας.
Η συντήρηση δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό και υγιεινό τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να υιοθετήσουμε. Όσο καλή κι’ αν ήταν η μεθοδολογία και το αποτέλεσμα του αδυνατίσματος, το σημαντικότερο είναι να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στο υπέρβαρο – παχυσαρκία.

Το πρόγραμμα συντήρησης είναι σχεδόν αυτό που ο κόσμος αποκαλεί διατροφή. Δηλαδή μια διατροφή που θα καλύπτει τις ανάγκες μας σε θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την ηλικία μας και τυχόν παθολογικά προβλήματα που μπορεί να έχουμε.

Θα μας οργανώσει το εικοσιτετράωρο μας, στις κατανομές των γευμάτων μας, στην κάλυψη πρόσληψης υγρών και σε συνδυασμό με κάποια πιθανή άσκηση να είναι ο καθημερινός οδηγός Υγείας – Ευεξίας και Πρόληψης.

Διατροφή για αύξηση βάρους

Ένα ΒΜΙ μικρότερο από το 18 kg/m2 δεν σημαίνει οπωσδήποτε και καλή υγεία. Το χαμηλό σωματικό βάρος πολλές φορές συνδέεται με ασθένειες, ψυχογενή αίτια, χειρουργεία, ενώ άλλες είναι φορές είναι χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου.

Όπως και να έχει ένας άνθρωπος με χαμηλό σωματικό βάρος, όσο και καλά να είναι στην υγεία του, δεν έχει εφεδρείες. Το χαμηλό σωματικό βάρος συνδέεται με χαμηλή άμυνα, αναιμία, υπό- πρωτεϊναιμία, ορμονική ανεπάρκεια αδυναμία, κόπωση κ.α. Μια αύξηση βάρους θα βελτίωνε άμεσα όλους τους δείκτες υγείας ανεξάρτητα την  αιτιολογία.

Η αύξησης βάρους είναι μια διαδικασία που πρακτικά συνδέεται αποκλειστικά με την αλλαγή σύστασης σώματος. Αυτό την κάνει δυσκολότερη από το αδυνάτισμα και περισσότερο χρονοβόρα