Η κετογονική δίαιτα στη χοληστερίνη φαίνεται να έχει μοναδική δράση, αλλά και γενικότερα ως καρδιοπροστασία κυρίως για το εύρος των μηχανισμών αλλά και παραγόντων που βελτιώνει.

Υπερχοληστερολαιμία ή υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) αίματος, εμφανίζεται όταν υπάρχει πάρα πολλή χοληστερόλη στο σώμα μας. Η χοληστερόλη είναι μια μαλακή, κηρώδη λιπαρή ουσία που είναι ένα φυσικό συστατικό όλων των κυττάρων.

Ο οργανισμός από μόνος του παράγει την χοληστερόλη που χρειάζεται. Το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα μας (75%) παράγεται από το ήπαρ, και το υπόλοιπο 25% προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε.

Υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή, και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όταν υπάρχει πάρα πολλή χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα, μπορεί να δημιουργήσει κολλώδη εναποθέσεις (αθηρωματικές πλάκες) κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών. Η πλάκα στενεύει την διατομή των αγγείων και μπορεί να εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα. Η πλάκα αυτή μπορεί να αποκολληθεί με την μορφή θρόμβου και να μπλοκάρει εντελώς τη ροή του αίματος μέσω μιας αρτηρίας, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το φυσιολογικό εύρος για την ολική χοληστερόλη αίματος είναι μεταξύ 140 έως 200 mg/dL του αίματος.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός δεν λέει όλη την ιστορία: Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης, HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες, ή “καλή” χοληστερόλη) και LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες, ή «κακή» χοληστερόλη).

Η ποσότητα της HDL σε σχέση με LDL θεωρείται πιο σημαντικός δείκτης κινδύνου καρδιακής νόσου.

Υπάρχει ένα τρίτο είδος λιπιδίων στο αίμα που ονομάζεται τριγλυκερίδια και μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο (γενικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνονται, «καλή» HDL χοληστερόλη πέφτει) στις επιπλοκές λιπιδίων.

Ενώ η κληρονομικότητα μπορεί να είναι ένας παράγοντας για μερικούς ανθρώπους, οι κύριοι ένοχοι είναι η έλλειψη άσκησης και δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προληφθεί, μερικές φορές με αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση) και μόνο. Εάν αυτά δεν λειτουργήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μερικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχουν υψηλή χοληστερόλη. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την υψηλή χοληστερόλη είναι:

  • Υπέρβαρο ή παχυσαρκία
  • Διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής και τα τηγανητά)
  • Μείωση φυσικής άσκησης
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου
  • Υπέρταση
  • Κάπνισμα
  • Διαβήτης

Η κετογονική δίαιτα στην υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) είναι πολλών κατευθύνσεων αφού βελτιώνει τόσο την νόσο όσο και τις επιπλοκές αυτής.

  • Βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη (Παχυσαρκία, Διαβήτη).
  • Παρέχει ελάχιστο φορτίο υδατάνθρακα με αποτέλεσμα την ελάττωση των πρόδρομων ουσιών για την κατασκευή χοληστερόλης από το ήπαρ (ενδογενή).
  • Μειώνει το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους του οργανισμού.
  • Μειώνει τα τριγλυκερίδια αίματος.
  • Βελτιώνει την υπέρταση.
  • Εχει αντιφλεγμονώδες δράση.
  • Βελτιώνει άμεσα το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενή και προστατεύει τα αγγεία από την εναπόθεση λιπιδίων.
  • Βελτιώνει τις μεταγευματικές υπογλυκαιμίες.
  • Ελέγχει το αίσθημα πείνας στον εγκέφαλο.

κετογονική δίαιτα

1.Δεν είναι όλες οι κετογονικές δίαιτες κατάλληλες για άτομα με προβλήματα υγείας και αυξημένη χοληστερόλη.
Η θεραπευτική κετογονική δίαιτα στην υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) δεν είναι αυτή που περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η Atkins κα. Ο λόγος είναι σαφής και υπάρχουν και μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε έναν άνθρωπο με καρδιαγγειακά προβλήματα να τρώει πάνω από το 50% της τροφής στου σε λιπαρά και το 22% έως το 38% των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά.

2. Η κετογονική δίαιτα στην υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) που έχει προστατευτική και θεραπευτική δράση στην μείωση της χοληστερίνης αλλά και όλων των λιπιδίων είναι η χαμηλή σε λιπαρά. Αυτές οι δίαιτες προσεγγίζουν κυρίως την κατηγορία που λέγεται PSMF (Protein Spearing Modified Fasting).
Είναι ιατρικά πρωτόκολλα και εφαρμόζονται μόνο από γιατρούς και για μικρό χρονικό διάστημα.
Ένα παράδειγμα είναι η ΜΟΝΟ-ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ.

3. Να γνωρίζεται ότι όταν εφαρμόζεται μια ΜΟΝΟ-ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ, λειτουργεί, σαν σκούπα λιπιδίων στον οργανισμό με πολλαπλά οφέλη. Όλες οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται μόνο από την καύση λίπους που ήδη υπάρχει στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση λίπους των αποθηκών μας και φυσικά την τεράστια απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα.