Αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (χημικός τύπος NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Το αλάτι όχι μόνο δίνει γεύση και άρωμα στα φαγητά μας, αλλά χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων. Είναι απαραίτητη μια μικρή ποσότητα από αυτό να λαμβάνεται καθημερινά με τις τροφές. Όταν βρίσκεται μέσα στον οργανισμό διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη, συντελεί στην έκκριση των γαστρικών υγρών, εμποδίζει τις ζυμώσεις στο στομάχι και στo έντερο, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθάει τον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. Είναι, επίσης, ωφέλιμο σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά η αλόγιστη χρήση του, στη διατροφή μας είναι δυνατό να προκαλέσει διάφορες παθήσεις.

  • μπορεί να προκαλέσει έλκος
  • δυσπεψία
  • επιβάρυνση στη λειτουργία των νεφρών

Σημάδια που θα πρέπει να σας κάνουν να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε είναι:

  1. Φούσκωμα, όταν νιώθετέ το στομάχι σας πρησμένο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού.
  2. Η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή
    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά ένας από αυτούς μπορεί να είναι το πολύ νάτριο. Η αλλαγή στην αρτηριακή πίεση συμβαίνει μέσω των νεφρών σας. Το πολύ αλάτι τους καθιστά πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τα υγρά που δεν χρειάζεστε.
  3. Εάν παρατηρήσετε διάφορα  μέρη του σώματος σας, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοι να έχουν πρηστεί.
  1. Ξαφνική και συνεχόμενη δίψα λόγω αφυδάτωσης.
  2. Αύξηση βάρους λόγω της κατακράτησης υγρών στο σώμα.
  3. Η μακροπρόθεσμη υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές να έχετε: πονοκέφαλο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, πέτρες στα νεφρά, οστεοπόρωση.
  4. Ανήσυχος ύπνος.
  5. Αισθάνεστε ποιο αδύναμοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται προσοχή στον καθορισμό της καθημερινά απαιτούμενης ποσότητας. Η ποσότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και την γενικότερη διατροφή.