Οι γιορτές πλησιάζουν μαζί και τα διλλήματα για το τι θα πρέπει να επιλέξουμε ……..

Ποιο από τα δύο όμως είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του;

Τα μελομακάρονα έχοντας σαν βασικό συστατικό για την παρασκευή τους το  μέλι το οποίο περιέχει σημαντικές βιταμίνες, τα καρύδια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  και το ελαιόλαδο που περιέχει βιταμίνη Ε προσφέρει στον οργανισμό μας πολλά απαραίτητα συστατικά για την ομαλή λειτουργία του. Επίσης περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο και χυμό πορτοκάλι τα οποία έχουνε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Μάλιστα η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του  πορτοκαλιού .Άρα θα λέγαμε ότι ναι μεν είναι ένα γλυκό αλλά έχει τόσα πολλά να μας προσφέρει σε σχέση με άλλα γλυκίσματα που περιέχουνε πολύ περισσότερα συστατικά όχι τόσα υγιεινά για τον οργανισμό μας.

Από την άλλη πλευρά εάν δούμε τα συστατικά παρασκευής του κουραμπιέ που  περιλαμβάνει βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακορεστα λιπαρά,  βιταμίνες και σίδηρο που είναι  ευεργετικά για τον οργανισμό όμως έρχονται σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συστατικά : το βούτυρο που περιέχει κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι βλαβερά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος η ζάχαρη που αποτελεί φυσική πηγή υδατανθράκων δεν έχει καμιά θρεπτική αξία και δίνει μόνο θερμίδες.

Σε σχέση με τα δυο παραπάνω γλυκά θα προτιμήσουμε τα μελομακάρονα γιατί έχουνε περισσότερα θρεπτικά συστατικά μη επιβλαβή για την υγεία μας και έχουν και λιγότερες θερμίδες.