Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη, η γρίπη και οι ιώσεις του χειμώνα είναι σε έξαρση. Το υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που θα προστατέψει και θα θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό ενάντια σε όλες τις ιώσεις αλλά και την εποχιακή γρίπη.
Η υγιεινή διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας διαμόρφωσης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στην πρόληψη των ιώσεων και εδώ είναι που θα πρέπει να κατανοήσουμε και να υιοθετήσουμε μακροπρόθεσμα καλές διατροφικές συνήθειες – υγιεινή διατροφή. Δεν αρκεί να τηρούμε τους κανόνες μόνο όταν αρρωστήσουμε.Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε την υγιεινή διατροφή ως τρόπο ζωής και θα πρέπει σε καθημερινή βάση να μεριμνούμε για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας.
Επιλέγουμε φυσικά τρόφιμα γιατί είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για την προστασία από τις ιώσεις πρέπει να καταναλώνεται φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνονται οι ποσότητες βιταμινών C, A και Ε που απαιτούνται.
Καλό θα είναι λοιπόν σε καθημερινή βάση να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες φρούτων για να παρέχονται στον οργανισμό οι απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και μέταλλα.
Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι οι μόνες ομάδες τροφίμων που είναι σημαντικές για την αποφυγή των ιώσεων. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει άπαχα κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια, όσπρια και ξηροί καρποί.
Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και οι ξηροί καρποί παρέχουν στον οργανισμό τα αμινοξέα, απαραίτητα δομικά συστατικά για τις μονάδες του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, οι παραπάνω ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά των οποίων έλλειψη συσχετίζεται με αδύναμο και αναποτελεσματικό σε αντιμετώπιση λοιμώξεων ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπως και το β- καροτένιο.
Καλό θα είναι να αποφεύγετε η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε θρεπτική αξία, η πρόσληψη τροφίμων με πολύ ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, παρέχει πολλές θερμίδες, ενώ είναι φτωχά σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Η σωστή διατροφή είναι εξίσου σημαντική για την πρόληψη αλλά και για την καταπολέμηση της γρίπης και των ιώσεων και μετά την προσβολή.
Για το λόγω αυτό χρειάζεται να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας πχ. Πρωινό: Γάλα με Φρυγανιά και μέλι ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι με φρυγανιά και μέλι. Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής. Μεσημεριανό: Κρέας ή Ψάρι μα λαχανικά (κρεατόσουπα ή ψαρόσουπα είναι προτιμότερα σε περίοδο ασθένειας) ή όσπρια με ανθότυρο ή φέτα και μια φετούλα ψωμί . Απογευματινό: ένα γιαούρτι (με πέτσα ) με λίγο μέλι ή λίγους ξηρούς καρπούς. Βραδινό : Κρέας ή ψάρι με λαχανικά, ή σούπα της αρεσκείας μας. Μετά το βραδινό: 2 ακτινίδια ή ένα πορτοκάλι.
Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως και επιπλέον τσάι ή χαμομήλι διότι είναι απαραίτητα για την αποφυγή αφυδάτωσης.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και ανάρρωσης από μια ίωση οι θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και άρα πρέπει να προσλαμβάνεται περισσότερη ενέργεια από την τροφή. Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη, δεν πρέπει να παραλείπουμε τα απαραίτητα γεύματα.