ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ  ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.

Ο τρόπος ζωής των παιδιών και των εφήβων δυστυχώς άλλαξε απότομα μετά το κλείσιμο των σχολείων και των υποχρεωτικών μέτρων για την προστασία από τον Covid 19. Το σίγουρο είναι ότι τα ενδιαφέροντα τους και οι δραστηριότητες τους  μεταφερθήκανε στην τηλεόραση, τα παιχνίδια και το διάβασμα εντός σπιτιού, χωρίς ίχνος γυμναστικής ή περπατήματος. Σίγουρα οι περισσότερες μαμάδες θα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα ότι τα παιδιά προτιμούν το γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό και τα γλυκά,που η θρεπτική τους αξία είναι ελάχιστη. 

Ο Iατρός – διαιτολόγος Ιάκωβος Θεοδοσίου θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής τους έτσι ώστε να τρέφονται υγιεινά, με θρεπτικά συστατικά και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα  στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό θα τα βοηθήσετε να διατηρούν το κατάλληλο για την ηλικία και ύψος βάρος του και να συνηθίσουν το μοντέλο της σωστής διατροφής.

  1. Τα παιδιά όπως και εμείς οι μεγάλοι πρέπει να έχουνε καθορισμένο ωράριο γεύματος.
  2. Να τρώνε ένα καλό και θρεπτικό πρωινό.
  3. Να κρατάτε σαν διαδικασία : πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό απογευματινό, βραδινό και μεταβραδινό με ένα κενό 3 ώρες περίπου από γεύμα σε γεύμα.
  4. Να τρώνε ποικιλία τροφών, λαχανικά, φρούτα, ψάρια, όσπρια και κρέας.
  5. Δοκιμάστε διαφόρους τρόπους μαγειρέματος να είστε σίγουροι ότι σε κάποιο θα ταιριάξει αυτό που τους αρέσει.
  6. Οι επιλογές που πρέπει να έχουνε να μην είναι πάνω από 2 δηλαδή: μπρόκολο ή κουνουπίδι? Λάχανο ή ντομάτα? Κρέας ψητό ή κρέας βραστό.
  7. Οι μερίδες του φαγητού να είναι λίγο μικρότερες από τις κανονικές, αν πεινάσουν λίγο θα δοκιμάσουν και κάτι άλλο.
  8. Αποφεύγετε να τους δίνετε γλυκά, μπισκότα, κρουασάν και αναψυκτικά ή χυμούς ειδικά λίγο πριν το φαγητό , να είστε σίγουροι ότι δεν θα φάνε το κυρίως γεύμα τους. Επιτρέπετε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.
  9. Να πίνουνε νερό.
  10. Να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια ειδικά τώρα πού έχουμε αυτή την πολυτέλεια.
  11. Να τα αφήνετε να σας βοηθούν στο μαγείρεμα έτσι θα έχουν μια χαρά περισσότερη για το γεύμα τους.

Τι σας προτείνω: 

Πρωινό: 

  • Γάλα με 1 φέτα ψωμί βούτυρο και μέλι / μαρμελάδα ή αυγό βραστό με τυράκι και 
  • ζαμπόν ή ένα τόστ ή γιούρτι με μέλι ή γάλα με δημητριακά (2 κουτ.σουπας) ή ένα κομ. Σπιτικό κέικ ή σπιτική τυρόπιτα.

Δεκατιανό:

  • Μήλο / αχλάδι / πορτοκάλι ή κάποιο φρούτο εποχής ή χυμό από φρέσκα φρούτα που θα φτιάξετε εσείς.

Μεσημεριανό:

  • Κρέας με σαλάτα, κρεατόσουπα με λαχανικά, ψάρι ψητό με σαλάτα, ψαρόσουπα, όσπρια με τυράκι και 1 φέτα ψωμί, γεμιστά, φασολάκια, αρακά όλα τα λαδερά συνοδευόμενα από τυράκι της αρεσκία τους και μια φέτα ψωμί, ζυμαρικά όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα και να μην συνοδευονται από ψωμί, σπανακόρυζο, ριζότο με θαλασσινά. κτλ

Απογευματινό:

  • Μήλο / αχλάδι / πορτοκάλι ή κάποιο φρούτο εποχής ή χυμό από φρέσκα φρούτα που θα φτιάξετε εσείς. Μπορείτε 1 με 2 φορές την εβδομάδα ένα ζελεδάκι ή μία κρέμα ή ρυζόγαλο ή παγωτό.

Βραδινό:

  • Σπιτική πίτσα 2 κομμάτια με σαλάτα πράσινη, σπιτικό καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό με πράσινη σαλάτα, ομελλέτα , κρύα μακαρονοσαλάτα με λαχανικά, σαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο, κτλ.

Μεταβραδινό: 

  • Γάλα ή φρούτο