Η παχυσαρκία θεωρείτε πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παγκόσμια πανδημία και είναι ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντα σε σχέση με το διαβήτη , τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Τώρα έρχονται και νέα δεδομένα τα οποία θέτουν τους παχύσαρκους ανθρώπους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από το COVID-19.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε όλοι μας ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο: μια πανδημία η οποία σαρώνει τον πλανήτη και δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι δυνητικά μπορεί να νοσήσουν βαριά και δυστυχώς έχουμε δει χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο να χάνουν τη ζωή τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η παχυσαρκία όπως προκύπτει από τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε όλο το κόσμο είναι ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μετά την ηλικία, που σχετίζεται με βαριά νόσο από Covid-19 και εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ακόμα και θάνατο.

Εδώ τίθεται το ερώτημα τι σχέση έχει όμως η παχυσαρκία και πως εμπλέκεται με τον Covid-19;

Το αυξημένο σωματικό βάρος ως γνωστό σχετίζεται με:

• Κατάσταση χρόνιας φλεγμονής και κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Προκαλεί διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος και αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις.
• Παχύσαρκα άτομα έχουνε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο και ίνωση των αγγείων ακόμα και σε νεαρή ηλικία.
• Παρουσιάζουν επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση.
• Κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
• Δυσλειτουργία των πνευμόνων λόγω της μειωμένης δυνατότητας αερισμού.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο βαριά θα περάσει κάποιος τον Covid-19. Συμπερασματικά άτομα άνω των 50 ετών που είναι παχύσαρκα έχουν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ .

Βήματα που πρέπει να κάνουν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία κατά την περίοδο της καραντίνας και όχι μόνο:

Η συστηματική αλλαγή απαιτεί χρόνο, όπως και η μακροχρόνια απώλεια βάρους. Εκτός από τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν ατομικά όλοι για να καταφέρουμε να μειώσουμε την διασπορά του COVID-19, τα άτομα που ανήκουνε στην κατηγορία της παχυσαρκίας θα πρέπει να βοηθήσουν στην προστασία του εαυτού τους και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας με:

• Η οικογένεια ή άτομα που δεν χρήζουν άμεση απώλεια βάρους ακολουθούνε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και να περιλαμβάνει όσπρια, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια και θαλασσινά και κρέατος.
• Συμβουλευόμαστε τον ιατρό -διαιτολόγο για το πρόγραμμα απώλειας βάρους όπου είναι απαραίτητο. Τα ελαφρώς παχύσαρκα άτομα ή άτομα που ανήκουν στην παχυσαρκία (νοσογόνο) θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτούνε τον ειδικό δεν αρκεί η προσωπική προσπάθεια μείωσης του φαγητού αλλά απαιτείται η συνολική αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

  • Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το επεξεργασμένο αλεύρι καθώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη.
  • Το ελαιόλαδο αυξάνει πολύ τη χοληστερίνη και το βάρος και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. 1 κουταλιά της σούπας στο γεύμα μας.
  • Αποφεύγουμε τα ζυμαρικά και τα τηγανιτά φαγητά.
  • Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και τα τυποποιημένα τρόφιμα.
  • Καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες.
  • Προσπαθούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας άσκηση για π.χ περπάτημα στη φύση μπορεί να βοηθήσει πολύ και την ψυχική μας διάθεση αλλά και την τόνωση του οργανισμού μας αλλά και μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με παχυσαρκία να βελτιώσουν τη γενική υγεία τους. Και να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μέτρια απώλεια βάρους. Σίγουρα θα υπάρχουν οφέλη για την υγεία, όπως βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη στο αίμα και τα σάκχαρα του αίματος.