Η κετογονική δίαιτα είναι μια από τις δημοφιλέστερες δίαιτες παγκοσμίως και όχι άδικα αφού τα ωφέλη της τόσο στην παχυσαρκία , στην μείωση λίπους αλλά και σε μια μεγάλη γκάμα αθενειών είναι τεράστια.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να καταλάβουμε ποια κετογονική δίαιτα κάνει για εμάς και αν χρειάζεται επίβλεψη απο ειδικό.

Είναι μια κατευθυντήρια τροποποιητική δίαιτα και μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά όπως ένα φάρμακο. Με πολλαπλά οφέλη υγείας για αυτόν που την εφαρμόζει σωστά αλλά και πιθανές δυσάρεστες συνέπειες για αυτόν που την εφαρμόζει χωρίς να ξέρει τι κάνει.

θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού πάνω στην κετογονική διατροφή  και να παρακολουθείτε κάθε μεταβολή της καθώς επίσης να προσαρμόζετε στις εκάστοτέ ανάγκες του ασθενούς.
Το δυναμικό αυτης της  δίαιτας είτε αυτή είναι η διατροφική , πόσιμη , νηστειακή κετογονική δίαιτα, για την βελτίωση της υγείας αλλά και της γρήγορης απώλειας βάρους και λίπους είναι πολύ μεγάλο.

Εκτός από το ότι πλέον η κετογονική δίαιτα θεωρείτε από τις καλύτερες δίαιτες για αδυνάτισμα, έρευνες μας δείχνουνε πως μπορεί να ωφελήσει αρκετές συνθήκες υγείας.

Παρακάτω θα δούμε σε ποιές ασθένειες μπορεί να βοηθήσει συνδιαστικά με την θεραπέια τους ασθενείς.

  1. Επιληψία: είναι μια ασθένεια που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις λόγω υπερβολικής εγκεφαλικής δραστηριότητας.
    Η έρευνα δείχνει ότι οι επιληπτικές κρίσεις συνήθως βελτιώνονται στο 50% περίπου των ασθενών με επιληψία που ακολουθούν την κλασική κετογονική διατροφή. Η κετογονική δίαιτα μπορεί επίσης να έχει οφέλη στον εγκέφαλο πέρα από τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων.
    Η κετογονική δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων σε πολλά παιδιά και ενήλικες με επιληψία που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική θεραπεία.
  2. Μεταβολικό Σύνδρομο: μερικές φορές αναφέρεται ως προ διαβητικό στάδιο και χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών διαταραχών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.
    Ακολουθώντας μια προσαρμοσμένη κετογονική δίαιτα μπορούν να βελτιώσουν πολλά χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου. Οι βελτιώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καλύτερες τιμές χοληστερόλης, καθώς και μειωμένο σάκχαρο στο αίμα και αρτηριακή πίεση.
    Η κετογονική δίαιτα βοηθάει στο να επιτύχουμε την μείωση στην κοιλιακή παχυσαρκία, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
  3. Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών: είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ορμονική δυσλειτουργία που συχνά οδηγεί σε ακανόνιστες περιόδους και στειρότητα. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών είναι παχύσαρκες και δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Οι γυναίκες αυτές διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου δύο. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα παρουσίασαν απώλεια βάρους, μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και βελτίωση της λειτουργίας της αναπαραγωγικής ορμόνης.
  4. Διαβήτης: άτομα με διαβήτη συχνά εμφανίζουν εντυπωσιακές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ακολουθώντας την κετογονική δίαιτα. Αυτό ισχύει τόσο για τον διαβήτη τύπου 1 όσο και για τον τύπο 2. Η πόσιμη κετογονική δίαιτα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές επιστρέφουν στο φυσιολογικό εύρος και τα φάρμακα μπορούν να διακοπεί ή να μειωθούν.
  5. Αυτισμός: Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού μπορεί να παρουσιάσουν βελτιώσεις στη συμπεριφορά όταν οι κετογονικές δίαιτες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
  6. Αλτσχαίμερ: Η νόσος του Alzheimer είναι μια προοδευτική μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από πλάκες και μπερδεμένα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη μνήμη. Αρκετά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνονται με την κετογονική δίαιτα.
  7. Πονοκέφαλοι ημικρανίας: τα συμπτώματα βελτιώνονται σε άτομα που ακολουθούν κετογονική δίαιτα. Επίσης η σημαντική απώλεια βάρους μειώσανε σε αυτά τα άτομα τις ημικρανίες κατά πολύ.

Ο Ιατρός – Διαιτολόγος Ιάκωβος θεοδοσίου σας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα ειδη της κετογονικής δίαιτας και ποια είναι τα οφέλη της.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστοτοπο: Ketogenic Diet