Παράλληλα με την τήρηση των θρησκευτικών παραδόσεων , είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι ακολουθούν τη νηστεία όπως την ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι η νηστεία σημαίνει δίαιτα δεδομένου ότι αυτές τις ημέρες δεν χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγό και πολλές φορές και λάδι.

Κατά την περίοδο της νηστείας απέχουμε από τη ζωική πρωτεΐνη και λίπη. Έτσι η νηστεία για να καλύψει τις ενεργειακές και δομικές  ανάγκες του οργανισμού πρέπει να έχει ως άξονα την κάλυψη αυτών από άλλες πηγές για να μην δημιουργηθούν  διατροφικές ελλείψεις.
Για αυτό το λόγο  η διατροφή μας θα πρέπει να είναι πολλαπλά εναλλασσόμενη και να μην εγκλωβίζεται  λόγο ευκολίας σε καθημερινές μονοφαγίες.

Είναι ευκαιρία τις μέρες αυτές να χρησιμοποιούμε φαγητά που ενδεχομένως με το σύγχρονο τρόπο διαβίωσης έχουμε αρχίσει να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιό μας.
Κατά την περίοδο της Σαρακοστής ( νηστεία) χρησιμοποιούμε λαχανικά, όσπρια, ζαρζαβατικά, δημητριακά , πατάτες και διάφορα νηστίσιμα θαλασσινά. Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι πλούσια έτσι ώστε να μας καλύπτει, διότι οποιοδήποτε ενεργειακό έλλειμμα θα προκαλέσει πείνα και δυστυχώς θα αναζητήσουμε αμυλούχες τροφές που δεν βοηθάνε στην απώλεια βάρους και τη μείωση λίπους .
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε εύκολα, γρήγορα και στερεότυπα μικρά γεύματα όπως μια κονσέρβα από ντολμαδάκια γιαλαντζί κλπ. αλλά να κάνουμε πιο πλούσια και παραδοσιακή την διατροφή μας έτσι ώστε να έχουμε κάποιο όφελος και για την υγεία μας.
Θα πρέπει να προτιμούμε πιάτα όπως μια μερίδα φασόλια , φακές ή ρεβίθια, μπριάμ, γεμιστά , σπανακόρυζο και άλλα.
Η νηστεία δεν μπορεί να αποτελέσει δίαιτα απώλειας βάρους, ιδιαίτερα όταν γίνεται υπερκατανάλωση σε υπερθερμιδικές τροφές όπως είναι ο χαλβάς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση υδατανθράκων  (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι) καθώς μπορούν σε μεγάλες ποσότητες να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν άφθονα κατά τη διάρκεια της νηστείας , προσφέροντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους  χωρίς να έχουν πολλές θερμίδες. Επιπλέον  προμηθεύουν τον οργανισμό  με τις πολύτιμες φυτικές ίνες , οι οπιες μάλιστα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού , χωρίς να αποδίδουν ενέργεια.
Καλό θα είναι τα εξασθενημένα άτομα με προβλήματα υγείας ή να μην αρχίζουν περίοδο νηστείας αν δεν συμβουλευτούμε τον ιατρό τους εξηγώντας του τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.