Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το ωράριο εργασίας του και το δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητας είναι αυτό που προτρέπει πολλούς, να προτιμήσουνε το έτοιμο φαγητό αλλά δυστυχώς αυτό κρύβει κινδύνους για την υγεία σας μελλοντικά.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας και την ευεξίας σας είναι να επιλέγετε καλύτερα τα σπιτικά γεύματα που θα έχετε χρησιμοποιήσει αγνά υλικά και φρέσκα προϊόντα για την παραγωγή τους.

Για να σας δώσω να καταλάβετε από ένα απλό τοστ που θα πάρετε έτοιμο δεν γνωρίζεται την προέλευση – ποιότητα του τυριού και αλλαντικού ενώ εσείς έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα καλό τυρί και αλλαντικό ( supermarket) , όπως και το ψωμί εάν το ετοιμάσετε από το σπίτι σας.

Σκεφτείτε ότι τα έτοιμα γεύματα περιέχουνε συνήθως χημικά πρόσθετα, ορμόνες, ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινό λίπος και θερμίδες, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς της υγεία σας. Πολλές φορές τα έτοιμα τυποποιημένα γεύματα θα σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι και φουσκωμένοι και πολλές φορές δεν θα σας έχουν καλύψει γευστικά .

Ας δούμε τα πράγματα διαφορετικά και τώρα που η κατάσταση λόγω της πανδημίας covid-19 να βρίσκετε σε έξαρση και το lock down να συνεχίζεται στα εστιατόρια, στα fast food , σε ταβέρνες κλπ.….είναι η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε να μαγειρεύτε στο σπίτι πιο εντατικά και να απολαμβάνεται υγιεινά και θρεπτικά γεύματα.

Η εύρεση του χρόνου και της ενέργειας για την προετοιμασία σπιτικών γευμάτων μπορεί να σας φαίνεται αυτή τη στιγμή σαν μια εργασία που σας αναθέσανε και την μισείτε αλλά στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, το σπιτικό φαγητό θα σας αποζημιώσει.

Προετοιμάζοντας τα γεύματά σας από το σπίτι θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των συστατικών και της ποιότητας των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Μαγειρεύοντας μόνοι σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι εσείς και η οικογένειά σας τρώτε φρέσκα, υγιεινά γεύματα.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο υγιείς, να ενισχύσετε την ενέργειά σας, να σταθεροποιήσετε το βάρος και τη διάθεσή σας και να βελτιώσετε τον ύπνο και την ανθεκτικότητα σας στο άγχος.

Το μαγείρεμα στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Το λιθαράκι μιας υγιεινής διατροφής είναι να καταναλώνετέ τρόφιμα όπως ,λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνες.

Υπάρχουν πολλά γρήγορα, απλά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να μαγειρέψετε στο σπίτι σε λιγότερο χρόνο από ‘τι φαντάζεστε.

Ποια είναι τα οφέλη από το μαγείρεμα στο σπίτι- σπιτικό φαγητό;

Οφέλη για την υγεία (με τη σωστή επιλογή)

  • βοηθάει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
  • Θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνο σας.
  • Εάν βρίσκεστε σε ειδική δίαιτα ή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η προετοιμασία γευμάτων για τον εαυτό σας σας δίνει περισσότερο έλεγχο στα συστατικά και στα μεγέθη μερίδων, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας.
  • Πολλές έρευνες λένε ότι μαγείρεμα στο σπίτι βοηθάει το μυαλό σας, να καταπολεμήσει τη γνωστική πτώση και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη

  • Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να ενδυναμώσει και να βελτιώσει τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή σας.
  • Το να αφιερώσετε χρόνο από ένα πολυάσχολο πρόγραμμα για να μαγειρέψετε μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική ανακούφιση από το άγχος.
  • Η προετοιμασία ακόμη και απλών γευμάτων στο σπίτι μπορεί να είναι δημιουργική.
  • Η υιοθέτηση μιας διατροφής από υγιεινά, σπιτικά γεύματα μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα σας στο άγχος και την κατάθλιψη και να ενισχύσετε τη διάθεση σας.
  • Το μαγείρεμα και το φαγητό με την οικογένεια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί ακόμη και να προσθέσει χαρά στη ζωή σας. Όταν το σώμα σας αισθάνεται πιο υγιές, αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι – μέσα και έξω.

Οι απολαύσεις το να μοιράζεστε ένα σπιτικό γεύμα

  • Το φαγητό φέρνει κοντά τους ανθρώπους και το μαγείρεμα στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενώσετε την οικογένειά σας πάνω από το τραπέζι.
  • Μαγειρέψτε με άλλους. Με τα παιδιά σας, τον σύζυγό σας, τον συγκάτοικο ή έναν φίλο σας μοιραστείτε τις ευθύνες για ψώνια και μαγείρεμα. Το μαγείρεμα με άλλους μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμβαθύνει τις σχέσεις σας.

Μην αμελούμε την διατροφή μας , μικροί και μεγάλοι πρέπει να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά γιατί καθώς τα χρόνια περνάνε και δυστυχώς η ποιότητας της τροφής ήδη έχει υποστεί πολλές αλλαγές θα πρέπει να προστατέψουμε την υγειά μας αλλά και των παιδιών μας.