Η κετογονική δίαιτα είναι ίσως η πιο διάσημη δίαιτα σε όλο τον κόσμο. Έγινε γνωστή στο κοινό ως η δίαιτα με τα πιο γρήγορα αποτελέσματα τόσο στην απώλεια βάρους αλλά κυρίως λίπους.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν η κετογονική δίαιτα κάνει για εμάς, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να γίνεται και για πόσο διάστημα. Για τους λόγους αυτούς καλό θα είναι να συμβουλεύεστε πάντα  ιατρό – διαιτολόγο για την επίβλεψη σας.

Η κετογονική δίαιτα είναι μια τροποποιητική δίαιτα ανά οργανισμό και μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά όπως ένα φάρμακο. Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία για όποιον την εφαρμόζει σωστά αλλά και πιθανές δυσάρεστες συνέπειες για αυτόν που την εφαρμόζει από μόνος του χωρίς να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Οι περισσότεροι ακολουθούνε τη κετογονική δίαιτα για τη γρήγορη απώλεια λίπους και βάρους όμως εδώ θα σας αναφέρω πολλά στοιχεία μας δείχνουν επίσης την ψυχολογική βελτίωση καθώς και τη δυνατότητα αυξημένης μακροζωίας και βελτιωμένης σωματικής υγείας που έχει να προσφέρει σε όποιον την ακολουθεί.

Είναι γνωστό ότι η κετογονική δίαιτα είχε χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για έναν αιώνα, υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά. Η κετογονική δίαιτα μειώνει την υπερεξκρισιμότητα των νευρικών κυττάρων που οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η κετογονική δίαιτα που χρησιμοποιείτε με σύνεση και πάντα με την ιατρική καθοδήγηση για σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορεί να ωφελήσει διάφορα συστήματα του σώματος και ειδικά του εγκεφάλου.

Η κετογονική διατροφή – δίαιτα ωφελεί στην κατάθλιψη και βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου. Έρευνες μας έχουνε δείξει ότι άτομα τα οποία την ακολουθούνε  βλέπουνε μεγάλη βελτίωση της διάθεσης τους. Μπορεί να ωφελήσει μια σειρά από καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως: Κατάθλιψη, Διπολική διαταραχή και η Σχιζοφρένεια.

Η κετογονική δίαιτα φαίνεται να επηρεάζει τον εγκέφαλο με διάφορους θετικούς τρόπους, όπως:

  • Ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου.
  • Έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα
  • Οι κετόνες αυξάνουν τον αριθμό των μιτοχόνδρια στα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλές ψυχικές διαταραχές μοιράζονται ένα μεγάλο πρόβλημα – την ανεπαρκή παραγωγή ενέργειας.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
  • Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε συνδυασμό με ενισχυμένη ενέργεια με κετόνες που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.