Η κετογονική δίαιτα στον καρκίνο ως μεταβολική θεραπεία, στοχεύει σε ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου που είναι ο μεταβολισμός του.
Πολλές είναι οι μελέτες και τα case reports που σχετίζονται με την δράση που έχει η κετογονική δίαιτα στον καρκίνο. Ο στόχος της είναι η δημιουργία μιας μεταβολικής κατάστασης όπου δεν υπάρχει ο υδατάνθρακας ως διαθέσιμη ενέργεια για το καρκινικό κύτταρο (starve cancer cell) και έτσι το ωθεί στο να καταστραφεί.

Πως όμως δρα η κετογονική δίαιτα στον καρκίνο και ποιος είναι ο μηχανισμός που συμμετέχει στον συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ;;;

Όπως αναφέραμε παραπάνω η δίαιτα αυτή στοχεύει σε μια ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα καρκινικά κύτταρα στον ενεργειακό μεταβολισμό τους και το 2000 παρουσιάστηκε ως ένα από τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων (hallmarks of Cancer Cells).

Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν ως βασικό μεταβολισμό την αναερόβια γλυκόλυση ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε απουσία είτε παρουσία οξυγόνου. Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε Warbourg Effect από το νομπελίστα ιατρικής Otto Heinrich Warburg.
Βάση αυτής, η στέρηση γλυκόζης στο καρκινικό κύτταρο θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο του και την καταστροφή του.

Η κετογονική δίαιτα στον καρκίνο είναι μια δίαιτα με μικρά έως αμελητέα ποσά υδατάνθρακα όμως ο δρόμος για την στέρηση της τροφής του καρκινικού κυττάρου είναι πολύ πιο πολύπλοκος από αυτό που όλοι έχουν στο μυαλό τους.

Επειδή στο φάσμα της μείωσης υδατάνθρακα της τροφής, υπάρχουν δεκάδες δίαιτες που παρουσιάζονται ως κετογονικές με θεραπευτικά αποτελέσματα η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά από μια τόσο απλή δράση. Είναι στα πλαίσια της ασχετοσύνης ή της απάτης, όποιος ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε κετογονική δίαιτα μπορεί να επιφέρει την μείωση της γλυκόζης στο καρκινικό κύτταρο σε βαθμό τέτοιο που να το καταστρέψει. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οργανισμός μπορεί να μετατρέπει σε γλυκόζη όλα τα διατροφικά στοιχεία πχ να δημιουργεί γλυκόζη από πρωτεΐνες, να δημιουργεί γλυκόζη από λιπαρά.
Από την άλλη η κέτωση είναι μια μεταβολική κατάσταση καθαρά προσωπική για κάθε οργανισμό και τα επίπεδα κέτωσης που χρειαζόμαστε για την καρκινική ασθένεια ίσως να μην επιτευχθούν ποτέ για διάφορους ατομικούς και βιολογικούς λόγους

Στην μεταβολική αντιμετώπιση της καρκινικής νόσου (κετογονική δίαιτα στον καρκίνο) το κεντρικό θέμα δεν είναι η κέτωση. Η κεντρική δράση είναι η μεταβολική νηστεία του καρκινικού κυττάρου. Η κέτωση στην προσπάθεια αυτή είναι απλά ένας παράγοντας.

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και προσωπική δίαιτα και θα έλεγα είναι μια βάση ή μια αρχή στην οποία πρέπει να προσθέσουμε πολλά ακόμα για να προκαλέσουμε την μεταβολική νηστεία του καρκινικού κυττάρου και την καταστροφή του.
Μπορεί να είναι μια συνυπάρχουσα δράση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου συνδυαζόμενη με όλες τις άλλες προτεινόμενες θεραπείες.
Είναι μια διαιτολογική κατάσταση που γίνεται από ιατρό διαιτολόγο και θα πρέπει να υπάρχει πάντα και η παρακολούθηση του ογκολόγου για την πορεία της νόσου.