Η περίοδος των εορτών πλησιάζει και αν και βρισκόμαστε σε περιορισμό λόγω του Covid-19 τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σίγουρα θα τις γιορτάσουμε με τα λίγα αγαπημένα μας άτομα που επιτρέπεται. Οι Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές ωστόσο είναι άφθονες και είναι δύσκολο κάποιος να αντισταθεί ή να παρακάμψει τα ήθη και τα έθιμα του γιορτινού τραπεζιού.

Με ρωτάνε πολλοί άνθρωποι τις ημέρες αυτές και λογικό είναι όταν βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους να μπορούν να παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα διατροφής τους και αγωνιούν για το εάν θα πάρουνε κιλά τι θα πρέπει να κάνουνε. Δεν θα πρέπει να αγχωνόμαστε γιατί η δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση και αποκλεισμός από ένα γιορτινό τραπέζι. Υπάρχουν μικρές εναλλακτικές λύσεις για να διατηρήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος χωρίς να στερηθούμε τα αγαπημένα μας φαγητά και γλυκά , την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

Ας δούμε λοιπόν τι θα μπορεί να περιλαμβάνει το γιορτινό μενού που θα απολαύσετε χωρίς όμως να το επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες, λίπη και υδατάνθρακες.

Γεμιστή γαλοπούλα: Η γαλοπούλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και είναι μια πολύ καλή επιλογή για το κυρίως γεύμα σας. Μπορείτε να την κάνετε γεμιστή βάζοντας κιμά (άπαχο), με μια μικρή ποσότητα σε ρύζι (καστανό), ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα ( σε μικρή ποσότητα). Θα αποφύγετε όμως τις πατάτες που έχουμε μάθει ως συνοδευτικό και θα προτιμήσετε μια πράσινη σαλάτα.

Χοιρινό με σέλινο: Είναι μια πολύ καλή επιλογή, προτιμάμε άπαχο κομμάτι χοιρινό με σέλινο και άλλα διάφορα χορταρικά της αρεσκείας σας.

Χοιρινό ψητό στη λαδόκολλά με δεντρολίβανο και χυμό λεμονιού, μουστάρδα και φρέσκο δενδρολίβανο ή θυμάρι, το συνοδεύουμε με ψητά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα

Ένας μικρός κουραμπιές έχει περίπου 260 θερμίδες αλλά είναι φτιαγμένος από πολύ βούτυρο και έχει πολύ ζάχαρη σε αντίθεση με το μελομακάρονο που έχει 220 θερμίδες, ελάχιστη ζάχαρη, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο και μέλι για το σιρόπι ( μπορούμε να μην σιροπιάσουμε πολύ).

Άρα είναι καλύτερο να προτιμήσουμε τα μελομακάρονα για το λόγο ότι είναι πιο light τα συστατικά τους.

Βασιλόπιτα: Ένα κομμάτι πάντα επιτρέπετε, αποφεύγουμε την άχνη ζάχαρη ή τύπου ζαχαρόπαστα που σίγουρα έχει ως επικάλυψη.

Tips:

  • Αρχίστε κάθε γεύμα σας με σαλάτα και στη συνέχεια το κυρίως γεύμα.

  • Εάν έχετε κανονίσει για το βράδυ ένα μεγάλο δείπνο, το μεσημέρι προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα όπως μια σαλάτα ή γιαουρτάκι με καρύδια και μέλι.

  • Μην επιλέξετε να καταναλώσετε αναψυκτικά και χυμούς.

  • Επιλέξτε κρασί όχι όμως γλυκό ή αφρώδης συνήθως έχουν πρόσθετα γλυκαντικών ουσιών.

  • Αποφεύγετε τα μικρό τσιμπήματα σε ξηρούς καρπούς ή διάφορα άλλα συνοδευτικά.

  • Πείτε όχι σε έτοιμες σάλτσες και σε αλλαντικά.

  • Προτιμήστε το τυρί.

  • Αποφεύγετε το ψωμί και τα παξιμάδια.